zondag 27 november 2011

Irène rekent voor

In het kader van 'alle kleine beetje helpen' besloot ik me dit jaar serieus te buigen over het nieuwe polisaanbod van mijn zorgverzekeraar. Om toch eens kijken of er nog wat te halen valt hier of daar. Zo betaal ik bijvoorbeeld al jaren voor fysiotherapie waar ik al jaren geen gebruik van maak. En loont het de moeite om eens na te rekenen of die vergoeding voor eens in de twee jaar een nieuwe bril wel opweegt tegen hoeveel je er eigenlijk voor betaalt in het aanvullend pakket.

Op de site van het CZ werd ik uitgenodigd in te loggen op mijn eigen pagina. Dat had ik nog nooit eerder gedaan. Maar het waaide buiten, de regen sloeg herfstig tegen de ramen. Ik dacht, doe eens gek log eens in. Er ging een wereld voor me open!

Mijn CZ gaf me een prachtig overzicht van de laatste vijf jaren zorg.
Zo kon ik alle ingediende nota's inzien. Van huisarts tot apotheker. Van specialist tot opticien. En laat me dit zeggen, als je nog een beroep mag kiezen: ga voor apotheker. Kassa! Of begin anders een taxibedrijf. Ook goede vangst!
Tevens werd in een oogopslag duidelijk hoe groot het resterende bedrag van mijn eigen risico nog bedraagt. Exact nul euro.
Verder rolde er een handig overzicht uit van alle goedgekeurde machtigingen en per welke datum ze aflopen.
Maar het mooist vond ik de cirkeldiagrammen van mijn zorgkosten. Hoeveel ik daadwerkelijk per jaar kost voor het CZ. De bedragen waren niet misselijk en kenden daarnaast een oplopende trend.
Ach wat, ik deel ze gewoon op deze plek. Ik ben zo transparant als wat!

2007: € 15.741,16
2008: € 29.822,61
2009: € 39.070,47
2010: € 47.973,20
2011: € 31.167,16 (and counting)

Wat leren deze getallen mij?
Dat de dalende trend in longfunctie zich keurig verhoudt tot de stijgende lijn in zorgkosten. :-)
Dat thuiskuren daadwerkelijk goedkoper is dan een opname. Zeer sterk argument voor de toekomst.
Dat ik niet durf te fantaseren over hoeveel een longtransplantatie dan wel niet kost.

Ter vergelijk neusde ik ook nog even in Sjoerds overzicht. En hij maakt een hoop goed. Zijn kostenteller staat dit jaar op nog geen zeventig euro.

Dus lieve mensen die allemaal tegen heug en meug zorgpremie betalen, ieder jaar weer een beetje meer. Mijn dank is groot! Mede dankzij jullie worden wij, chronisch zieken, lekker aan de gang gehouden.

Oh, en het aanvullend pakket heb ik er dus uitgegooid. Wij allebei. Scheelt 50 euro per maand. Daar kun je heel wat brillen en lenzen van kopen.

7 opmerkingen:

Moeder zei

Ik waardeer het ook enorm dat jij er alles aan doet om eruit te halen wat erin zit. Jij laat niet gemakshalve van alles lopen. Je zet je 100% in voor het maximale! RESPECT! :-)

MissPiggy zei

Een longtransplantatie IS EEN KOOOOOPJE van 250.000 euro. Maar dat wordt gedeeld door alle zorgverzekeraars samen.
*Fiew*
Hahahaa leuke blog, ben benieuwd of ik dit ook kan doen bij V.GZ lol

Ad zei

Haha wat een prijsverschillen in lotx'en. Dan is Utrecht stukken goedkoper dan Rotterdam. Of hebben we over de bekende appels en peren.

"Zo betaal ik bijvoorbeeld al jaren voor fysiotherapie waar ik al jaren geen gebruik van maak." Ahum, luie donder. ;-)

Groetjes Ad

Anoniem zei

Wat een geld hè?toevallig kreeg ik afgelopen week mijn overzicht binnen van de afgelopen drie maanden. Ik had ruim vierduizend euro 'uitgegeven' voor een iNeb, bijna zevenduizend euro voor een weekje logeren in het AZU op een tweepersoonskamer (zal dat goedkoper zijn?) en nog achtduizend euro voor het thuiskuren. Over de rest van de medicatie heb ik het maar even niet.
Als ik de onvz nu plechtig beloof dat ik volgend jaar geen nieuw apparaat wil en een keer minder opgenomen wordt (voor alle partijen win-win), mag ik dan op hun kosten een weekje naar Barbados???

X Jaimie (even anoniem dus vanwege de weigering via het Google-account)

Zara zei

Geen dank hoor! Mijn G. is de eerste weken van januari ook al steevast door zijn eigen risico heen (chronisch ziek ja). Ik heb dit jaar echter nog niets gekost aan zorg, dus wij heffen elkaar ook aardig op... Ook maar eens kritisch kijken naar mijn aanvullende pakket...

Zuster_Klivia zei

Graag gedaan... Enjoy!

Ik was van plan in 2012 nul komma nul op te maken, dus je mag mijn portie weer hebben :)

Petra zei

Wij houden toch een lekker stukje economie draaiende! Geld moet rollen....

ben ook lekker aan het kijken naar mn pakketje zorgkosten. Die aanvullende pakketten zijn zooo nep....ik heb nu een offerte liggen die 100 euro per maand goekoper is dan mn vorige verzekeringen met overdreven aanv pakket.