woensdag 23 mei 2012

I-renne

Ach wat. Ik emmer gewoon nog even door over mijn meest recente levensinvulling. Een obsessie moet immers genoeg aandacht krijgen om een obsessie te blijven nietwaar. Hij mag onder geen beding verwaarloosd worden!

Dat rennen dus. Dat lukt heel aardig. Het botert wel, tussen Evy en mij. Al vier weken op rij gaan we drie keer per week op pad samen. Meestal op maandag, woensdag en vrijdag. Ons rondje voert door de wijk, langs het water, we pikken een stukje natuurgebied mee, passeren nog even de jachthaven en keren vervolgens moe maar voldaan terug op het nest. Vier kilometer zijn we dan onderweg. Dat was de afgelopen tijd precies ver genoeg maar ik vermoed dat ik er vanaf overmorgen een lusje bij moet verzinnen. Omdat de verhouding hardlopen versus wandelen steeds meer uit balans raakt en ik domweg meer meters wegzet.

Tijdens het lopen tettert Evy bij tijd en wijle gezellig in mijn oren, tussen de liedjes door. Dat we al over de helft zijn, dat ik het goed doe (al heeft ze het me als een worst voorgehouden woord 'fier' nog geen een keer in de bek genomen!), dat ik na afloop moet stretchten, dat ik kan trainen met een hartslagmeter en dat ik vooral moet investeren in goede loopschoenen.
Die hartslagmeter had ik nog wel liggen, ergens uit een grijs fysioverleden. Het vergde niet meer dan een nieuw batterijtje en het ding klopte weer. Hoe ik de gemeten waardes moet interpreteren weet ik eigenlijk niet. Het zal wel goed zijn. En nu heb ik in elk geval eens een deugdelijk gespreksonderwerp met de fysioman in het ziekenhuis. Ik heb er nu al zin in.

Dat investeren in goede schoenen klonk me als muziek in de oren. Ik investeer graag. In mezelf en de economie. Aan mij zal het allemaal niet liggen hoor, die hele eurocrisis. Geld moet rollen. En rijden. En sinds kort dus ook rennen.
Vriend P. raadde me aan om eens een bezoek te brengen aan een gespecialiseerde hardloopwinkel in onze provinciehoofdstad. Hij was er zelf ook geweest en meer dan tevreden over de geleverde adviezen, getuige zijn aangeschafte looptenue. Aan P. zal het ook allemaal niet liggen, die eurocrisis. Alleen jammer dat hij net daarna een blessure opliep. Zul je net zien.

Zodoende toog ik gisteren naar Maastricht. Om Ron eens een kundige blik te laten werpen op mijn loop. Toen ik mijn kekke Nike's tevoorschijn haalde verscheen er een diepe frons in zijn voorhoofd. Dat was natuurlijk geen porem. Nul demping, zero steun en met name de rechter hak was al een flink eindje naar binnen ingezakt. Dit was bidden om blessures. Toch moest ik ze nog eens aantrekken en ermee op de loopband gaan staan. Terwijl Ron het tempo van de band opschroefde en ik mijn best deed niet onderuit te gaan werden mijn voeten van achteren gefilmd. Op het tv-scherm voor me zag ik even later vertraagd afgespeeld hoe ik neerkom en afrol. Noem me een nerd maar ik vind dat cool.
Tot mijn eigen verbazing bleek ik het nog wel aardig te doen. Ik was in elk geval geen Phoebe. Wel was zichtbaar dat ik met name rechts in zekere mate overproneer. Al bleek dat ook al uit mijn oude loopschoenen. Bij overpronatie kantelt je voet overmatig naar binnen wat weer vervelende gevolgen kan hebben voor knieën en heupen. Gelukkig is zo'n euvel eenvoudig te verhelpen door schoenen te dragen die extra steun bieden aan de binnenkant van de voet.
Het derde paar dat ik paste bleek voor mijn voeten gemaakt. Een versmalde leest maar een lengtemaat groter dan normaal. En met gel. Altijd al wilde ik Asics gel. En nu heb ik ze!
Goed. Ze zijn te lelijk om los te lopen maar dat boeit niet. Ze zitten als gegoten en gaan als de brandweer.

8 opmerkingen:

Zuster_Klivia zei

Ik ben trots op je :)

Maarten zei

Nee, geniaal, Tja ik weet al jaren dat ik damensschoenen heb, maar nu is het bevestigd, Ik heb dezelfde schoenen, Lang leve een extreem smalle leest voor de man.

Zie mijn blogie maar.

http://midget-1980.blogspot.com/2012/04/spierpijn-in-6-kilometer.html

MissPiggy zei

Irene,
Ik kan er geen genoeg van krijgen.
Geen genoeg, zeg ik je!

Dus blog lekker door over je nieuwe obsessie, I LIKE IT A LOT!

Yeeyyy en ik vind het ook hartstikke knap, dat dat even gezegd is he!

Ad zei

Arme arme Sjoerd. Binnenkort moet ie er ook aan geloven!

Hardstikke knap van je, Irène.

Voorlopig heb nog geen genoeg van jouw avonturen met Evhy en de magische hardloopschoenen.

Petra zei

Ohhh jeeee wat goed zeg, en je blogs zijn leuk. Alleen dat irritante gevoel hè (bij mij), na het lezen: eigenlijk moet ik ook zo iets constructiefs geweldig verstandigs doen. En investeren (leuk). Maar goed, ik laat me inspireren door jou (en doe nog even niets :)). Succes met rennen/lopen/investeren!

Edje zei

Wat goed van je! Ik doe het je niet na....

Mars zei

R.E.S.P.E.C.T. :)
Voor het rennen én het investeren in de crisis! (misschien zelfs wel crises...)

Alie zei

Ik heb ook één en al respect voor je Irène. Ga vooral zo door op je Asics!!! Wie weet waar ze je nog naar toe zullen brengen.