zondag 25 september 2016

3 x Pasta met vis

Volgens mij ben ik een soort culinaire transgender. Het liefst at ik elke dag Italiaans. Nee dat zeg ik verkeerd. Het liefst at ik elke dag pasta. Spaghetti, penne, tagliatelle, fusilli. Met rode saus, roomsaus of een zelfgemaakt prutje. Op het vuur of in de oven. Met vlees, vis of kaas. Warm of koud. Het maakt me allemaal niet uit. Als er maar pasta in zit.
Die pastaliefde gaat al ver terug. Vroeger, bij mijn ouders thuis, aten we elke vrijdagavond lasagne. Gezellig op bank, met Jessica Fletcher op de tv. Tegenwoordig eten we zeker vier keer per week pasta en moet ik mezelf dwingen om ook af en toe iets met aardappelen of rijst klaar te maken. Gelukkig behelst pasta tegenwoordig meer dan macaroni of spaghetti. Vandaag deel ik drie van mijn favoriete pasta's met vis met je. Allemaal poep simpel klaar te maken en volgens mij ook nog eens heel gezond.

Pasta Kata 2
Altijd als ik een recept van iemand adopteer, krijgt het gerecht de naam van haar culinaire moeder. Pasta Kata 2 (er is inderdaad ook een Pasta Kata 1, die bewaar ik voor een andere keer) zit al heel lang in ons eetrondje en komt met grote regelmaat op tafel.

Benodigdheden voor 2 personen:
150 gram spaghetti
1 teentje knoflook
1 ui
1 bakje champignons
1 courgette
1 blikje tonijn
1 bekertje (demi) crème fraîche
1/2 potje kappertjes
peper en zout
Parmezaanse kaas

Bereiding:
Kook de pasta zoals op de verpakking staat aangegeven.
Pel de knoflook en ui, snijd in stukjes en fruit in een hapjespan met een beetje boter of olie.
Snijd de champignons en courgette in stukken en voeg ze toe aan het knoflook-uimengsel. Naar smaak kruiden met peper en zout en op middelgroot vuur laten pruttelen. Regelmatig omscheppen.
Laat de tonijn uitlekken en voeg toe bij de groenten. Doe de crème fraîche erbij en laat even meekoken. Voeg tot slot de kappertjes toe.
Spaghetti afgieten en over de borden verdelen. Saus erover. Aftoppen met Parmezaanse kaas. Klaar.

Pasta Makreel
Deze pasta is vooral lekker in de zomer, omdat hij lauwwarm tot koud gegeten wordt. Het is ook een leuk bijgerecht bij een barbecue.

Benodigdheden voor 2 personen:
150 gram penne (of een andere pastasoort die je lekker vindt)
2 blikjes makreelfilet
3 stengels van een bosje lente-ui (de rest kun je invriezen of de dag erna gebruiken)
1 komkommer
1 appel
1 bekertje (demi) crème fraîche
citroensap
peper en zout

Bereiding:
Kook de pasta zoals op de verpakking staat aangegeven.
Haal de makreelfilets uit de blikjes en pluk ze uit elkaar, doe in een grote kom.
Snijd de bosui in ringetjes. Schil de appel en kommer en snijd in stukjes. Voeg alles toe bij de makreelfilets.
Doe de crème fraîche in een apart kommetje en voeg naar smaak citroensap, peper en zout toe.
Giet de pasta af en voeg toe bij de rest in de grote kom.
Voeg het sausje van crème fraîche toe en verdeel onder de ingrediënten. Klaar.

Pasta Tonijn à la Irène
Dit haast studentikoze verzinsel komt zowaar uit mijn eigen koker. Mooi dat het nu mijn naam draagt. In elk geval in mijn eigen hoofd.

Benodigdheden voor 2 personen:
150 gram fusilli
1 blikje tonijn
1 zakje tuna with a twist (John West)
1 rode ui
1 blikje maïs
1 blikje zwarte olijven
75 gram rucola of rucolamelange
peper en zout
1 gekookt ei

Bereiding:
Kook de pasta zoals op de verpakking staat aangegeven.
Laat het blikje tonijn uitlekken en doe in een grote kom. Voeg het zakje tuna with a twist toe. Peper en zout naar smaak toevoegen en goed mengen. Pel de ui en snijd hem in stukjes. Voeg toe aan de tonijn. Doe het uitgelekte blikje maïs erbij. Snijd de olijven doormidden en voeg toe in de kom.
Giet de pasta af en doe dit bij de rest van de ingrediënten. Meng tot slot de rucola(melange) eronder. Garneer met het in schijfjes gesneden gekookte ei. Klaar.

Eet smakelijk en laat even weten welke recept je probeerde en wat je ervan vond!

1 opmerking:

Neeltje zei

Ziet er wel heel smakelijk uit!