woensdag 26 oktober 2016

3 x Pasta met witte kaas en spinazie

Zoals je weet ben ik dol op pasta. En blijkbaar vinden mijn smaakpapillen de combinatie van een witte kaassoort met spinazie ook een hele goede. Bijna elke week staan feta, ricotta en spinazie dan ook wel op mijn boodschappenlijstje. Altijd handig om in huis te hebben en eindeloos mee te combineren. Witte kaas is een gezonde en smaakvolle vleesvervanger. En iedereen weet dat je van spinazie hartstikke sterk wordt. Daarom deel ik vandaag 3 van mijn lievelingspasta's met witte kaas en spinazie!

Cannelloni met ricotta
Ik begin met de moeilijkste. Als in, het gerecht dat het meeste tijd kost om te bereiden. Want je weet: als ik het kan maken is het echt niet moeilijk. Deze cannelloni met ricotta gaat in de oven en is de bereiding en het wachten meer dan waard.

Benodigdheden voor 2 personen:
125 gram cannelloni (ongeveer 15 stuks)
een scheut olijfolie of vloeibare boter
1 ui
1 teentje knoflook
1 pak (450 gram) diepvriesspinazie
250 gram ricotta
1 ei
nootmuskaat
peper en zout
1 citroen, rasp
75 gram geroosterde pijnboompitten
1/2 pakje tomato frito
150 ml witte wijn
100 ml slagroom of kookroom
75 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan en zet even aan de kant.

Verhit olijfolie of vloeibare boter (ik gebruik altijd Becel light) in een koekenpan en bak hierin de gesnipperde ui en knoflook glazig. Voeg de spinazie toe en bak 2 - 3 minuten tot al het vocht geabsorbeerd is. Roer vervolgens de nootmuskaat, peper en zout erdoor.
Zet het vuur uit en meng de ricotta, het ei, de pijnboompitten en de rasp van de citroen eronder. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

Meng in een kom de tomato frito met de wijn en slagroom. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de helft van de saus over een ovenschaal. Vul de cannelloni met het spinazie-ricottamengsel. Leg de cannelloni in de ovenschaal en schep de rest van de saus erover. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Klaar.


Tagliatelle met ricotta
In een goede pasta schijnen niet meer dan vijf ingrediënten te zitten. Deze tagliatelle met ricotta voldoet precies aan deze gulden pastaregel. Tot mijn ontsteltenis besef ik nu hoelang we deze verrukkelijke pasta al niet meer gegeten hebben. Hij gaat acuut op de lijst voor volgende week!

Benodigdheden voor 2 personen:
150 gram tagliatelle
een scheut olijfolie of vloeibare boter
1 ui
2 teentjes knoflook
1 pak (450 gram) diepvriesspinazie
250 gram ricotta
75 gram geschaafde amandelen
1 bouillonblokje
nootmuskaat
marjolein
peper
75 gram Parmezaanse kaas

Bereiding:
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Rooster de amandelen in een droge pan tot ze mooi lichtbruin zijn. Zet ze apart als ze klaar zijn.

Neem een hapjespan en een scheut olijfolie of boter en fruit daarin de gesnipperde ui en knoflook glazig. Doe vervolgens de spinazie erbij en voeg ook het bouillonblokje, marjolein, nootmuskaat en peper toe. Meng als de spinazie helemaal gesmolten en heet is de ricotta erdoor. Blijf roeren tot alles opnieuw kookt. Strooi als laatste de geroosterde amandelen en eventueel wat Parmezaanse kaas erover. Dit kan ook als het eten al op je bord ligt. Klaar.


Het Gerecht
Je hebt hem ongetwijfeld al eens voorbij zien komen hier. De moeder aller pasta's. Onze persoonlijke pastatopper. Klaar in een handomdraai en altijd lekker. Comfort food zoals het bedoeld is.

Benodigdheden voor 2 personen:
150 gram drie kleuren fussili
1 pak (450 gram) diepvriesspinazie
200 gram feta/ kaasblokjes (Apetina light)
1 rode paprika
3/4 pakje tomato frito
2 eetlepels groene pesto
basilicum
knoflook
peper

Bereiding:
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Doe de spinazie in een pan een laat op laag vuur ontdooien. Snijd intussen de paprika in blokjes. Voeg deze toe als de spinazie heet is. Doe dan ook de blokjes feta en het halve pakje tomato frito erbij. Goed blijven roeren om te voorkomen dat de spinazie aan de bodem van de pan blijft plakken (en verbrand...). Breng op smaak met de pesto, basilicum, knoflook en peper. Klaar.

Eet smakelijk! En laat je het weer even weten als je een (of meer) van deze gerechten bereid en geproefd hebt? Dat vind ik leuk!

1 opmerking:

Neeltje zei

Een smakelijk blog! Bedankt voor de recepten. Fijn weekend!