woensdag 2 november 2016

De eindstand van de online collecte voor de NCFS

Ruim twee weken geleden besteedde ik in dit artikel aandacht aan de online collecte die de NCFS op touw heeft gezet. Om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de behandeling en genezing van taaislijmziekte.
Inmiddels is de officiële campagne afgelopen, al is het nog steeds mogelijk om hier een duit in het digitale zakje te doen. Vandaag praat ik je graag bij over het verloop van mijn persoonlijke collecte.

Zoals ik al schreef vond ik het best lastig om mijn klamme handje op te houden en de mensen in mijn omgeving actief te vragen om een financiële bijdrage. Zeker omdat het niet de eerste keer was dat ik dat deed en je toch altijd weer bij dezelfde mensen uitkomt. Vrienden, bekenden en familie zijn steevast de klos. Ik kan me best voorstellen dat men op een gegeven moment denkt "Ja hoor, heb je haar weer met d'r actie. Hoeveel geld wil ze me eigenlijk nog aftroggelen?!" Al staat het me ook vrij te denken dat het juist mijn vrienden en familie zijn die van dichtbij meemaken wat de impact van Cystic Fibrosis is. En precies daarom graag hun steentje bijdragen aan een beter leven voor mij en mijn lotgenoten.

Eind september deed ik een eerste oproep via Facebook, om de actie alvast aan te kondigen en niet met een lege bus aan de officiële collecte te beginnen. Dit verzoek kwam van de NCFS. Zij hoopten dat het andere mensen over de drempel hielp om vanaf 17 oktober ook zelf een collectebus aan te maken. Al die eerste avond druppelden de donaties binnen. Heel verrassend! En verslavend, kan ik je melden. Want bij iedere donatie kreeg ik een mailtje, met daarin het bedrag en de naam van de donateur. Ik bleef maar aan het refreshen op mijn iPhone!

De avond voorafgaand aan de actieperiode postte ik het artikel op mijn blog en deelde dit via al mijn social media kanalen. Dat voelde best spannend en eng. Gelukkig leverde het heel veel donaties op. Van bekenden, van onbekenden, van mensen die ik alleen ken uit de digitale wereld, van bloglezers, en van mensen die ik al in geen jaren meer gezien of gesproken heb. Zo bijzonder! Het meest irritant waren de anonieme donaties. Want iedereen die mij kent weet wat voor nieuwsgierig aagje ik ben. :-) Maar dat zal voor de gulle gevers vast de grap zijn geweest. Alleen jammer dat ik jullie nu niet persoonlijk kan bedanken mensen!

Tot slot deed ik nog een mail de deur uit. Daar kwam verrassend weinig respons op. En dat stelde best een beetje teleur.

Al met al ben ik ontzettend blij en best wel trots op de €500,00 die met jullie hulp in mijn collectebus is beland! Vanaf deze plaats wil ik dan ook alle donateurs een welgemeend en heel hartelijk DANKJEWEL zeggen voor hun gulle gift. En die zoute kus krijg je van me, beloofd!

Komende zaterdag, op de jaarlijkse CF-dag, wordt de totale eindstand van alle collectebussen bekend gemaakt. Maar ik kan alvast verklappen dat we de grens van €20.000,00 gepasseerd hebben!
Afgelopen week vond in Orlando de Noord-Amerikaanse CF-conferentie plaats. De president van de CF Foundation aldaar deelde mee dat we nog nooit zo dicht bij de genezing van CF zijn geweest. Wereldwijd lopen er inmiddels meer dan 50 onderzoeken met patiënten. Dat is ontzettend goed en hoopvol nieuws. En het illustreert des te meer hoe goed alle donaties (ook jullie donaties!) terecht komen. Zou het er dan toch echt ooit van komen? Dat de afkorting CF niet meer staat voor Cystic Fibrosis maar Cure Found?

Geen opmerkingen: