woensdag 18 januari 2017

Slaaptag

Mijn plogdagen beginnen visueel meestal met mijn ontbijt. Toch gebeurt er best het een en ander voordat ik mijn eerste hap brood neem. Vandaag heb ik de slaaptag ingevuld. Zodat hett gat tussen de laatste plogfoto en de eerste opgevuld is.

1. Hoe laat ga je meestal naar bed?
Sinds mijn nieuwe slaapregime moet ik er om uiterlijk 01:00 uur in liggen maar nog liever een uurtje eerder. Als je bedenkt dat het voorheen best 03:00 uur kon worden is dit al een hele vooruitgang.

2. Wat is je vaste ritueel voor het slapen gaan?
Eerst drie keer sprayen natuurlijk. Idealiter heb ik er dat al opzitten voor ik naar boven ga maar meestal is dat niet zo. Terwijl ik mijn sprayspullen opruim en mijn glaasje kakzakje leegdrink, stuur ik Sara nog even naar buiten voor een laatste plasje. Ik zet de tv uit, doof het laatste licht in de woonkamer en neem Sara's mandje mee om in de hal te leggen. Als de vaatwasser vol is zet ik hem aan. Tegen die tijd staat Sara klaarwakker tegen de achterdeur te hengsten. Gek genoeg krult ze zich vijf seconden later meteen op in haar mandje in de hal. Ik doe het licht in de keuken uit, schakel het alarm in en sjok naar boven. Eerst loop ik naar de slaapkamer om de huissleutel op Sjrds nachtkastje te leggen en aan mijn kant van het bed een lampje aan te knippen. Dan plassen, omkleden, tandenpoetsen. Als ik mascara (en eyeliner) opheb maak ik ook nog mijn ogen schoon. Verder niks. Foei. Bekertje water naast mijn bed vullen, maagpil klaarleggen, lippen insmeren en handen invetten met crème. De wekkers op mijn telefoon activeren en bedenken dat ik dat altijd vóór het handcrèmeritueel moet doen! Bedlampje uit. Klaar.

3. Wat doe je als je niet kunt slapen?
Op zoek gaan naar de oorzaak. Soms is dat nog een plasje plegen. Heel af en toe komt het door een hypo die bestreden moet worden met een glas zoete Roosvicee. Een enkele keer wordt het veroorzaakt door een hoestbui. Uithoesten en een sabbelsnoepje in mijn mond nemen helpen dan wel.

4. Wat is je favoriete slaaphouding?
Op mijn zij. Links of rechts maakt niet uit. Meestal begin ik op rechts, draai binnen vijf minuten naar links en val dan vaak in slaap.

5. Waarvoor mag je jou altijd wakker maken?
In principe nergens voor. Ik slaap graag. Het naar bed gaan kost wat moeite maar als ik er eenmaal in lig vraag ik me steevast af waarom ik er altijd zolang over doe. Maar oké, in geval van brand of ander onheil krijg ik toch graag een seintje.

6. Hoe laat gaat je wekker 's morgens?
De eerst keer om zeven uur. Dan moet ik mijn maagpil innemen. Tussen deze pil (Losec) en Orkambi moet namelijk minimaal twee uur tijd zitten. Meestal doe ik dan ook meteen een plasje zodat ik daarna nog even verder kan slapen. De tweede wekker gaat om negen uur maar negen van de tien keer ben ik dan al uit mezelf wakker geworden. Of door de geluiden die Sjrd maakt als hij zich klaarmaakt voor de dag. Om uiterlijk negen uur verlaat ik in elk geval steevast mijn bed. Ik vertrek linea recta naar de badkamer voor een uitgebreide toiletsessie. Maar dat was de vraag niet.

7. Snoozen of direct opstaan?
Direct opstaan dus.

8. Slaap je uit in het weekend?
Nee. Sinds ik Orkambi gebruik leef ik met de klok. De twee slikmomenten op een dag moeten twaalf uur uit elkaar liggen. Dat komt vrij nauw. Mijn schema is tweemaal daags tussen negen en half tien. Vroeger sliep ik hele gaten in de dag. Daar hoefde het niet eens per se weekend voor te zijn. Gek genoeg mis ik dat uitslapen helemaal niet. Ik vaar wel bij rust, reinheid en regelmaat.

9. Welke rare dingen doe je in je slaap?
Van Sjrd hoor ik wel eens dat ik heb liggen praten. Maar volgens mij is dat niet heel vreemd. Die voorslaapjes op de bank, die tot voor kort standaard waren, was wel een raar fenomeen. Vooral het wakker worden met een duf hoofd om 02:00 uur en dan nog moeten sprayen kan ik eigenlijk niemand aanraden. Het is maar goed dat ik die aangeleerde routine weer aan het afleren ben. Het gaat ook al heel goed.

10. Hoeveel kussens liggen er op je bed?
Een aan elke kant van het bed. Ik fantaseer wel eens over zo'n rijk opgemaakt bed, met allemaal kussens, dekbedden, dekens, spreien en ander gezelligs erop. Maar ik zie me dat in de praktijk niet elke morgen opdekken en 's avonds weer ontmantelen. Dus het zal wel bij fantaseren blijven vermoed ik.

11. Wat heb je aan in bed?
Altijd een pyjama. In de winter met lange mouwen en in de zomer met korte. En sokken. Vaak tot diep in het lenteseizoen en al vanaf september als het een beetje tegenzit. Ik haat kou. Naakt slapen is dan ook niks voor mij. 

12. Slaap je met sokken aan?
Ja dus.

13. Hoe groot is je bed?
We hebben een elektrische boxspring van 1 meter 80 breed en 2 meter lang. Met aparte matrassen en dekbedden. Inderdaad verre van romantisch maar daarin zijn we allebei vrij pragmatisch. Slapen doe je toch vooral zelf en de Tour win in je bed. Laten we het in vredesnaam zo functioneel mogelijk houden allemaal. Bovendien maakt het ook veel relaxter op, twee keer een eenpersoonsbed.

14. Als ik 's morgens wakker word is het eerste wat ik doe...
Plassen, hoesten, neus snuiten, pil slikken met water. In willekeurige volgorde maar plassen altijd op de wc.

15. Droom je elke nacht?
Vast wel maar ik onthoud niet zo heel vaak wat ik 's nachts heb beleefd. Meestal gaat dat in fases. Een hele poos word ik met een blanco brein wakker en dan ineens weet ik een paar dagen achter elkaar fragmenten van mijn nachtelijke avonturen te herinneren.

16. Welke droom of nachtmerrie kun je je goed herinneren?
Als kind koortsdroomde ik over Roodkapje die achternagezeten werd door de grote boze wolf en dat gebeurde altijd rondom een zwembad. Als puber koortsdroomde ik dat ik het spel 'ratten en raven' in foutloos Engels uitlegde aan de scoutinggroep waarvan ik leidster was.

4 opmerkingen:

Vnn zei

Wij zijn slaaptegenpolen, alleen het slapen op de zij herken ik. Ik lig trouwens in een deuk om je scoutingdroom.

Maarreh: slapen tot bijna 9 uur IS uitslapen hoor...

Anoniem zei

En mocht je nou toch een keer niet kunnen slapen: ik ben een nieuwe Netflix serie aan het kijken: The team. Serieus verslavend, zo goed gemaakt!

groet

Roelien

Inge zei

Leuke tag, moet ik onthouden

De Hoestende Avonturier zei

Ohh leuk deze!! Ik ga 'm ook even opslaan ^_^ Die voorslaapjes zijn in mijn optiek trouwens het ergste wat er bestaat, voel me de zeldzame keren dat het me gebeurt echt als de dood himself!