woensdag 29 maart 2017

Géén aprilgrap

Toen ik ruim twee jaar geleden een aanvang maakte met dagelijks ploggen, had ik geen idee waar ik aan begon. Ook had ik niet echt een doel voor ogen. Hoewel het me tof leek om in elk geval het jaar rond te ploggen. Maar zoals voor alles geldt, moest het vooral leuk zijn en leuk blijven.

Hoe leuk ik het daadwerkelijk vond, blijkt wel uit de 760 plogs die ik inmiddels gemaakt heb! Inmiddels weet ik ook hoeveel werk erin gaat zitten. En dat is best een boel. Om te beginnen sta je de hele dag 'aan'. Bij alles wat ik doe, overal waar ik ben. Altijd zoemt het plog door mijn hoofd. "Is deze situatie plogbaar? En hoe dan? Breng ik de mensen waarmee ik ben in beeld? En hoe dan?" Dat is niet altijd leuk. Er gaat een bepaalde druk vanuit. De onbevangenheid van het moment wordt soms wat overschaduwd.
Naar mijn idee heb ik in mijn plogs best veel van mezelf laten zien. Ik deelde niet alleen de blije momenten van klein geluk of groot feest. Ook ben ik eerlijk geweest over de tijden waarop het minder goed ging, zowel fysiek als mentaal. Maar dan nog liet ik lang niet alles zien. Dat kan ook niet. En nog minder wil ik dat.
Wel gaf deze dagelijkse verplichting ook een prettig soort sturing aan mijn leven. Zeker op dagen waarop ik me niet lekker voelde of mezelf moeilijk kon motiveren iets te gaan doen, was de wetenschap van mijn plog een goede stok achter de deur. Ik moest er immers zelf voor zorgen dat er daadwerkelijk is te ploggen viel.

Je hebt misschien wel aan het tempo van uploaden gemerkt, dat de klad er een beetje in is gekomen. Ik loop standaard een week achter en antidateer me suf. Hierdoor gaat inspelen op actuele zaken verloren. Dat vind ik jammer. Maar blijkbaar ook weer niet jammer genoeg om een keer een fatsoenlijke inhaalslag te maken en mijn leven vanaf dan te beteren.
In september vorig jaar was ik van plan om de woensdagplog te vervangen door een andersoortige blogpost. In de hoop het niet visueel ondersteunde geschreven woord weer wat ruimte te bieden. Maar ik merk dat me dat alleen maar meer druk oplevert. Want ik moet nog steeds voor zes dagen aan plogcontent verzamelen én mijn geest uitwringen om iets anders creatiefs te produceren op woensdag. Dat lukt me gewoon niet.

Daarom heb ik een besluit genomen. Vanaf 1 april ga ik weekplogs maken. In elk geval voor een tijdje. Ik wil eens kijken hoe me dat bevalt en of ik op deze manier wel weer voldoende lucht in mijn hoofd krijg voor andere artikelen. Het plan is om op maandag een plog te plaatsen van de dingen die ik de week ervoor allemaal deed. Omdat 1 april op een zaterdag valt, wordt de eerste weekplog meteen een stukje langer. Je kunt de eerste weekplog dus verwachten op maandag 10 april.
En kom in de tussentijd vooral nog eens terug om te zien wat ik al dan niet gecreëerd heb! Oh, en je kunt natuurlijk ook nog lid worden van de Facebookpagina van mijn blog. Is gewoon grrratis en je krijgt super handig een melding als er een verse blog, plog of wat dan ook gepubliceerd is. Han-dig.

10 opmerkingen:

Ellen zei

Beslissen is altijd goed. Ik blijf je volgen!

Anoniem zei

Ik vind het een briljant plan.... als jij er happy van wordt, want dát is waar het om draait. Ik geniet van het kijkje in je leven dat je ons gunt, en ik ben dol op je humor... en op Sara dat ook :-)

Liefs! Marjan

Inge zei

Ik vroeg me al af hoe je het toch volhoudt, dagelijks of bijna dagelijks ploggen. Maar vind het wel leuk, het kijke in je leven!
In mijn geval vond ik bijna 7 jaar geleden het dagelijks bloggen hartstikke fijn. Totdat de klad erin kwam. Eerst een paar berichten per week, tot op het laatst eentje per maand. En nu, nu zit op die blog het slot erop. Op mijn andere blog heb ik na twee jaar nog altijd niet echt mijn draai gevonden. Pfff.

Mara zei

Je hebt groot gelijk! Maar wel heel fijn dat we je wekelijkse humor dan niet hoeven te missen. X

Margreeth zei

Je Facebook pagina! Lijkt me een goeie. Doe ik meteen!
Succes!

kliefje zei

GROOT gelijk. Een mens moet niet de ganse dag met de camera in de aanslag lopen. Ik zou er iig gek van worden.

Daan zei

Klinkt als een goed plan! Liefs uit Arnhem

Neeltje zei

Geen grap! Strak plan!

Anoniem zei

Fijn dat je blijft bloggen! Ik volg je blog al heel lang. Mijn leven is totaal anders dan dat van jou en juist daarom vind ik het leuk om bij jou te lezen. Best bizar dat ik denk jou te kennen en jij mij zo'n blik in je leven gunt en jij niks van mij weet. Ik hoop dat de nieuwe blog vorm je veel plezier schenkt! Fijn weekend

Anoniem zei

Ik liep schromelijk achter door drukte in mijn eigen leventje en zie daar... heb genoten van je dagelijkse plog maar blij dat je wel wekelijks blijft ploggen! En blij dat Orkambi zoveel goed doet:). Gefelicitaart met een jaar meer lucht en dank voor het het delen!
Groetjes Tamara