woensdag 1 maart 2017

Verbouwen: hoe houd je het vol?

Zo'n interne verbouwing geeft een hoop stof. Stof om op te ruimen staat met stip op één, maar stof tot nadenken kan ook zeker niet worden uitgevlakt. In feite is het een groot leerproces. Om te voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt of ergernissen beleeft als ik, deel ik graag de volgende punten met je.

Gouden handjes
Je hebt een plan in je hoofd en ongetwijfeld de mooiste visioenen over het eindresultaat. Maar je weet nog niet precies hoe tot dat punt te komen. Zeker als het jezelf ontbreekt aan gouden handjes. In dat geval: bevraag je. Hoor familie, vrienden en kennissen uit over welk mannetje zij hebben voor een bepaald klusje. Kijk goed of je tevreden bent over de kwaliteit van het geleverde werk. Informeer ook gerust naar het kostenplaatje. In de regel praat je niet over geld, dat heb je. Maar om toch een enigszins reëel beeld te krijgen van de eindsom, is het handig om een richtlijn te hebben. En bevalt alles? Scoor een telefoonnummer! En vaak hebben klusmannetjes ook weer een netwerk vol collega-klusmannetjes in de meest uiteenlopende categorieën. Als je eenmaal een goede hebt gevonden, breidt het zich als een olievlek uit.

 
Totale overgave
Alle mannetjes zijn geregeld. Je hebt je wildste Pinterestideeën en moodboards met ze doorgesproken en omgezet in te verwezenlijke plannen. Alle benodigde materialen zijn besteld en er is een planning gemaakt. Eigenlijk kun je vanaf dat moment nog maar één ding doen. Je totaal overgeven aan wat komen gaat. Accepteer dat je huis de komende tijd een bende is. Houd rekening met stof op de gekste plaatsen. Met sporen van bouwvakkersschoeisel door de hele hut. Het is mij een raadsel waarom klusmensen hun voeten niet vegen. Nooit! Laat los dat je je deze periode vaak gast in je eigen huis zult voelen. Maak je daarom geregeld uit de voeten. Dat is voor beide partijen fijn. Jij zit niet gefrustreerd tussen de ruïnes van je Pinterestdroom en de klussers kunnen gewoon hun gang gaan. Zorg wel dat je op de hoogte blijft van de vorderingen. Spreek aan het begin van de dag de planning door en evalueer aan het eind van de klusdag wat er is gebeurd. Jij bent de baas over jouw huis en jij betaalt de hulptroepen. Me dunkt dat je inspraak hebt.


Koek en zopie
Maar het belangrijkste? Zorg voor koffie. Veel en vaak. Het is de brandstof waarop zo'n klusproject draait. Voorzie je werkers regelmatig van een bak zwarte levenselixer. Met een koekje erbij ook nog. Pamper ze. Je zult merken dat het al snel zijn vruchten afwerpt. Een tevreden klusser is een gewillige klusser. Hij - want het zijn eigenlijk altijd mannen - zal eerder geneigd iets extra's voor je te doen. Zeker als je het lief vraagt en je vrouwelijke charmes een beetje in de strijd gooit. Bijvoorbeeld een plankje ophangen of een loshangend kastdeurtje afstellen. Wees gastvrij als je je er oké bij voelt. Nodig de mannen rond het middaguur uit aan je keukentafel. Je hoeft heus geen sterrenlunch te serveren, maar hij eet zijn door moeder de vrouw gesmeerde bammies ook echt liever aan tafel op dan achter het stuur in zijn klusbus, in de regen.


Schoonmaakdrift
De klusdag zit erop en je hebt het rijk weer alleen. Maar intussen staat je hele huis vol gereedschap en overal ligt bouwstof. Zelfs ik moet dan de neiging onderdrukken om niet als een malle aan de slag te gaan met een emmer sop. Ook al weet je dat ze er morgen weer zijn en er al snel niks meer te zien is  van je noeste gepoets. Doseer je schoonmaakdrift daarom. Zodra de klusser in kwestie bij ons zijn hielen had gelicht, haalde ik de stofzuiger tevoorschijn voor een snelle zuigbeurt. Daarna deed ik met de Franse slag nog een dweilbeurt. Niet voor een blinkende vloer, wel om het meeste stof kwijt te raken. Dat ademt echt stukken lekkerder. Maar laat je vooral niet verleiden tot meer. Ik maakte de fout om tussendoor de fotolijstjes in het trapgat eens lekker allemaal nat af te doen. Omdat ik verwachtte dat er vanaf dat punt in de verbouwing niet meer zoveel stof vrij zou komen. Dat was een kapitale fout. Al de dag erna was van mijn nijver niks meer te zien. En vergeet ook vooral niet om in deze periode de schoonmaakster af te zeggen. Dat is helemaal weggegooid geld.


Ultieme tip
Maar de grootste les die ik leerde tijdens onze relatief kleine interne verbouwing? Mensen die nu kiezen voor nieuwbouw of verbouw voordat ze in hun nieuwe stulp gaan wonen: kies in vredesnaam meteen voor houten kozijnen en houten stompe deuren! De uitstraling is zoveel mooier en luxer dan dat gruwelijke staal in combinatie met plastic opdek. Natuurlijk is dat heel persoonlijk en bovendien afhankelijk van je beschikbare budget. Maar ik had in 2008/ 2009 graag een blogpost als deze gelezen. Dan hadden we toen beslist andere keuzes gemaakt.

2 opmerkingen:

Vnn zei

En het gewoon keihard een verbouwing blijven noemen hè ;)

Ri zei

Mooi, mooi, mooi.

Wij zijn nog met de keuken bezig en het ene lokt het andere uit.

En niet zo streng voor jezelf zijn. In 2008/2009 (laat staan in 2005/2006 toen wij ons huis kochten) was je als argeloze koper nog een speelbal van de bouwmaatschappij die genegen was jou een huis te verkopen. Die crisis was uiteindelijk zo gek nog niet...