maandag 12 juni 2017

Plog 774 - Wilde plannen!

Plog 774: wat deed ik van 05 tot en met 11 juni 2017?

Vanwege eerste pinksterdag zijn de deuren bij de fysio vandaag gesloten. Om toch een beetje in beweging te blijven heb ik andermaal mijn fiets van stal gehaald. Ben ik ziek of zo?!

Nee hoor. Alles gaat prima. Meer dan prima zelfs. Maar daarover later meer. Ik hoef ik geen heel eind te fietsen, alleen maar naar mijn ouderlijk huis. Dat is zo'n drie kilometer.

Moet je kijken wat mijn moeder vond, in de diepste krochten van een oud tasje. Een halfvergane Pancrease. Die verteringsenzymen slikte ik vroeger, voor ik overstapte op Creon. En mijn moeder had ze altijd bij zich. De bruine puntjes lijken verdacht veel op schimmel dus het lijkt me beter dat ik deze rakker niet meer tot me neem.

Op tweede pinksterdag vindt in mijn oude woonplaats altijd de Luikse Markt plaats. De jaarlijkse braderie die georganiseerd wordt om de volleybalkas te spekken. Vroeger, toen we zelf nog actief lid waren van de volleybalclub, staken we dan steevast de handen uit de mouwen. Tegenwoordig lopen mam en ik meestal een rondje over de markt om mensen te kijken. Heel soms kopen we wat. Vandaag loopt mijn moeder (vers 64) pardoes tegen de perfecte riem aan voor bij haar hippe Adidasjes.

Halverwege mei, vlak voor het echt en langdurig heet werd, kocht ik dit te gekke blouseje. Dinsdag was het eindelijk koud genoeg om het een keer te dragen.

's Middags wandelden Sara en ik naar de vers verhuisde Nk. Ze woont nu weer bij ons in de wijk en dat biedt vele voordelen. Sara voelt zich in elk geval alweer helemaal op haar plek. Want thuis is waar je op tuinkussens kunt liggen.

Het is een wonder! Deze slak heeft toch wel zeker twee weken aan een stuk opgerold in zijn huisje tegen de voorgevel van ons huis aangeplakt gezeten. Ik vreesde al het ergste maar ineens bleek hij toch het hoekje om te zijn gegaan. Op een goede manier welteverstaan.

Vanwege hun aanstaande wandelvakantie kwamen de tuinkabouters alvast op woensdagavond werk verzetten. De haagbeuk in de voortuin is wel zo ontploft dat we amper nog veilig van de oprit afkwamen. Fluks de snoeischaar erin!

In de serie "Waar drinkt Irène vandaag haar cappuccino?" is de ondertitel "Op het zonnige terras bij Coffeelovers." Met ook nog een vol hippe dingen gestouwde homp bananenbrood erbij. Waarom? Omdat het kan. Vroeger kon ik me nog wel eens schuldig voelen over het feit dat ik als dankbare uitkeringstrekker de tijd had om iets leuks te doen op een tijdstip waarop de meeste mensen aan het werk zijn om mijn Wajong bij elkaar te verdienen. Maar sinds die periode, waarin het zo slecht ging dat ik echt niks anders meer kon dan als een vaal konijntje op de bank liggen vegeteren, heb ik zoveel mogelijk van dat idiote schuldgevoel van me af weten te schudden. CF is mijn baan, daar werk ik 24/7 keihard aan en voor. Ook op momenten dat al die andere mensen weekend, vakantie of een snipperdag hebben. Bovendien draag ik op mijn manier mijn steentje bij aan de maatschappij. Dus me dunkt dat ik op een doordeweekse donderdagmiddag gewoon lekker op een terras mag zitten en domweg keihard genieten.

Alles is training dus meters maken door de stad ook. Winkel in, winkel uit. Kijken, voelen, passen, niks kopen. Hoewel ik voor deze enige hoed (van de Xenos) graag een gelegenheid had gehad. Iemand nog een trouwerij binnenkort waarop mijn aanstaande hoed en ik kunnen komen shinen?

De afstuderende dames ergotherapie hebben in de tussentijd keihard gewerkt aan de beginselen van een app voor kinderen met CF. Op vrijdag presenteerden ze hem aan hun docent Mrcl en mij.

Wat ons betreft zijn jullie geslaagd meiden! Alvast van harte proficiat met jullie beider diploma.

Op vrijdagavond maakten de Saar en ik onze avondwandeling tijdens het gouden uurtje. Zodoende lijkt het alsof ik een diamantje in mijn tand heb laten zetten. Ik ben behoorlijk gangster maar van mijn tanden blijven ze af hoor.

Ze zeggen dat het zo'n drie weken duurt voordat een gedragsverandering voldoende ingesleten is in je patroon. Ik geloof wel dat dat klopt. Het kost me in elk geval geen enkele moeite meer om 's avonds nog een lekker rondje met het hondje te maken. Wat dat betreft werkt zo'n Fitbit echt enorm motiverend. Hij heeft zijn geld nu al opgebracht.

En wat deed je verder nog Irène, op vrijdagavond, terwijl Sjrd met de buurman in de zeilboot zat? Nou gewoon, een beetje kleuren en op de laptop met een half oog de verrichtingen van het Nederlands elftal in de gaten houden. Ik ben een vat vol tegenstrijdigheden.

Dat bier van Vedett is het helemaal deze zomer, ik zie het iedereen om mij heen drinken. Net wat voor mij dus. Van wijn krijg ik de laatste tijd vaak snel en heftig maagzuur. Bier klotst veel gemoedelijker tegen mijn tere maagwand aan. Ein Prosit!

Dus we zaten op het terras, aten bij de Italiaan en fietsten tot slot met licht zware benen naar huis. Alwéér op de fiets?! Yep. Vooruit, ik zal verklappen hoe het zit. Op zoek naar een nieuw trainingsdoel heb ik mezelf voor nogal een uitdaging gesteld. Ik wil volgend jaar heel graag meedoen aan Skate4Air. Schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk, voor CF. Omdat ik toch iéts moet met al die herwonnen Orkambi-energie. En omdat er nog steeds heel veel geld nodig is voor nog meer onderzoek naar de uiteindelijke genezing van CF. Want los van het feit dat Orkambi helemaal nog niet vergoed wordt, is het middel ook niet voor elke CF'er geschikt. Patiënten met meer zeldzame mutaties vallen vooralsnog keihard buiten de boot. En dat kan natuurlijk niet. De volledige afstand van de alternatieve Elfstedentocht - 200 kilometer - is me wat te gortig. Mijn doel wordt één kilometer schaatsen per procent longfunctie. Daarmee kom ik op een pittige 50 kilometer. Oh ja, en ik kan (nog) niet schaatsen! Maar alles valt te leren. Dus je gaat de komende maanden nog veel over mijn schaatsavonturen zien en lezen.

Hartelijk luie zondag Sara. Heb jij nog plannen voor vandaag of blijft het bij manden?

Wij vieren de derde verjaardag van Flrs. Hoera!

Hej hej.

3 opmerkingen:

Neeltje zei

Een prachtig streven! Zet 'm op!

Anoniem zei

Mooi Blog/vlog je weer!

En succes met je trainen! Stoer!

Groeten Fred

schrijfselsvanmij zei

Ik heb hier nog schaatsen liggen