vrijdag 30 oktober 2020

Koffiecrisis

Met al dat thuiswerken van tegenwoordig krijgen de ruimtes in huis een dubbele functie. Menig eettafel doet overdag dienst als bureau. Hoeveel mensen prikken 's avonds een vorkje tussen de paperassen en kabelsnoeren van de dag die om is? Heel wat rommelige zolderkamers zijn de afgelopen thuisblijfzomer vertimmerd tot comfortabel thuiskantoor. Een ronde door de buurt verraadt dat zo'n beetje iedereen en z'n moeder een airco liet installeren. Bij de nieuwste huizen die hier verderop nog in aanbouw zijn staat er zelfs standaard een op het dak.

Onze keuken is inmiddels verworden tot bedrijfskantine. Regelmatig komt mijn collega zijn hok uit voor een wandeling naar de koffieautomaat. Ik zit dan meestal aan de eettafel, al sinds jaar en dag mijn werkplek; ver voordat thuiswerken hip en verplicht was. Hij praat me bij over lopende zaken. We grappen wat over fruit en nieuwe haakjes, oogrollen regelmatig. Heel Jiskefet allemaal. Vooral als hij technische ingrepen moet uitvoeren om de bonenmachine aan de praat te krijgen. Het luistert allemaal erg nauw, met de bonen, het water en het prutbakje. En dan laat ik het om de haverklak ontkalken van het kreng nog buiten beschouwing. Ik ken vrouwen die minder bewerkelijk zijn, zeg maar.

Van de zomer kampten we met een crisissituatie. Het koffieapparaat haperde. De bonen werden wel gemalen maar ze belandden droog in het prutbakje. De koffiemokken bleven oorverdovend leeg. In een opperste poging het onding weer aan de praat te krijgen boog de man zich, ware hij van de technische dienst, over het binnenwerk. Gelukkig kwam hij al snel tot besef dat een half uur nodeloos prutsen minder opleverde dan een uur zijn eigenlijke werk uitvoeren. Daarmee was een nieuw apparaat sneller terugverdiend.

Een lange online zoektocht van de afdeling facilitaire zaken resulteerde in exact dezelfde De'Longhi als we drie jaar geleden aanschaften. Hij bleek ondanks de korte levensduur alhier erg goed uit de test te komen. De CFO maakte budget vrij om hem dezelfde dag nog in huis te hebben. Zo'n pandemie doorkomen valt of staat bij het op peil hebben van de randvoorwaarden. Snel internet, minstens twee schermen, en goede koffie.

Dan gaat de kantinejuffrouw nu maar de nieuwe koffiemachine ontkalken. Het is weer zover. Dat moet je degene met het hoogste tarief niet laten doen.

2 opmerkingen:

Geert zei

Mooi geschreven, en zo waar.... Zonder een fatsoenlijke bonenmachine is geen kantoor compleet.

Irène zei

Onbegrijpelijk dat ik pas zo kort geleden een goede bak koffie leerde waarderen...