maandag 19 oktober 2020

Zelfvoorzienend

Onafhankelijkheid heb ik hoog in het vaandel. Als kind al was ik wars van hulp. Laat me. Laat het me in vredesnaam zelf doen. Zelf proberen, oplossen, mislukken, slagen. Het zal zeker een karaktertrek zijn. Al wordt die ongetwijfeld gevoed door de hatelijke afhankelijkheid die het hebben van CF nou eenmaal met zich meebrengt.

Voor mij betekende de eerste lockdown strikte zelfisolatie. Ook van Sjrd; hij was immers mijn buffer naar buiten. Begin maart haalden we figuurlijk de brug op en lieten de krokodillen in de slotgracht los. Dat voelde veilig. Het was het enige waar we zelf controle over hadden om dat vieze virus buiten de deur te houden.

Concreet betekende het dat we - oh ironie - voor de tigste keer overgeleverd waren aan de hulp van andere mensen. De boodschappen werden aan de voordeur afgezet. De schoonmaakster kon niet meer komen. We vroegen anderen risico te nemen om voor ons iets te regelen. Een bijzonder onprettig gevoel.

Waar het gros van Nederland - en de rest van de wereld - nog in de illusie leefde dat er toch alweer een hoop kon, zagen wij de bui van de tweede golf al hangen. En namen onze voorzorgsmaatregelen. We bestelden nog een lading medische mondkapjes via Hulptroepen. Als we onverhoopt en in uiterste nood onder de mensen moeten komen, dan in ieder geval maximaal beschermd. Ik schafte een bezorgbundel van Albert Heijn aan, om elke week verzekerd te zijn van voldoende pleepapier en tarwebloem. Want via Marktplaats tikte ik een broodbakmachine op de kop. We willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen zijn.

Het geeft enorm veel voldoening om zelf het huis schoon te houden. Wakker worden met de geur van vers gebakken brood in je neus is fantastisch. Het kunnen doppen van je eigen boontjes in een tijd waarin alles onzeker is zorgt voor een aangename kalmte. We doen wat we kunnen.

Tijdens de derde golf beginnen we een moestuin.

2 opmerkingen:

Roelien zei

Dat snap ik heel goed, hulp van anderen vind ik ook altijd erg moeilijk te accepteren.

Fijn je weer te lezen!!

Roelien

Irène zei

Dankje!