maandag 9 november 2020

Lichtjes

We vielen vol met onze neus in de boter. Een heftige aanval van schoonmaakwoede in de middag resulteerde weliswaar in een blinkend huis maar ook een gemiste wandeling door de zon. De dweil kan immers niet altijd gespannen staan. Na de avonddis trokken we alsnog de loopschoenen aan en hesen het Saar in haar tuig.

Buiten was het inmiddels goed donker, de miezer viel gestaag naar beneden en liet de straatstenen glanzen. Novemberder kon niet. Om ons heen was een zee van licht. In tal van tuinen brandden lampjes. Buxushagen hingen vol kerstverlichting. Vensterbanken waren gevuld met flikkerend kaarslicht. Op sommige gevels hadden de bewoners complete lichtshows geprojecteerd. Hoe verder we kwamen, hoe meer uit de hand het liep. Van enige subtiliteit was bij de meeste adressen nog maar weinig sprake. Het kerstfeest begint vroeg dit jaar.

Op Facebook had een oproep gestaan. Iets over een lichtjestocht, nu de optocht met lampionnen op Sint Maarten ook al niet meer door mocht gaan. Die pandemie weet van geen ophouden. Het verzoek was of alle dorpelingen de komende week hun huis extra willen verlichten. Zodat iedereen die dat wil op eigen houtje met een lampion door de buurt op pad kan. Denk ik. Want als iemand zonder kinderen verdiep ik me niet enorm in dit soort materie. Wel grinnikte ik om het ongebreideld enthousiasme waarmee menig brave huisvader in de buurtgroep verkondigde "er ook hier klaar voor te zijn", begeleid met een foto van zijn helverlichte knutselproject. Veel van zo'n uitgeprikte lampion met vloeipapier en een theelichtje erin verschilde het niet.

Iedere ziel kan in deze tijd wel een extra lichtje gebruiken; de grote mensen misschien nog wel meer dan de kleine. Ik houd van dit soort lieve initiatieven. In plaats van te jammeren om wat allemaal niet mag, handelen naar wat wel kan. Je moet het alleen willen zien. Als daar bouwlampen en stadionverlichting voor nodig zijn dan is dat maar zo. Dus draait de gezellige lichtsnoer boven ons terras overuren. En toen we weer thuis waren van onze tippel schroefde Sjrd meteen de hysterische discobol in de lamp in de hal. Als je nog niet epileptisch was, word je het vanzelf. Het zou zomaar kunnen dat hier voor het eind van de week de kerstboom in vol ornaat staat te shinen. Covid19 made us do it.

Geen opmerkingen: