donderdag 5 november 2020

Poepthee

Het luistert allemaal nogal nauw, met die darmen van mij. Ze houden er een volstrekt eigen boekhouding op na die ik nog altijd maar moeilijk kan duiden. Te laat eten, te weinig drinken, pijnboompitten, te vette maaltijden, te pittig. Het is allemaal van invloed op mijn gevoelige stoelgang. Als ik niet oppas slibt de boel dicht en is er stront aan de knikker. Of juist niet, in feite. De belangrijkste indicator is maagzuur, in combinatie met ontzettend smerige boeren laten. Als we in die fase zijn aanbeland gaan alle alarmballen af.

In een poging het meterslange orgaan zo goed mogelijk aan de gang te houden ben ik aangewezen op kakzakjes. Opgelost in water zorgen deze laxerende poeders ervoor dat de boterhammen en spaghettislierten niet te zeer uitharden in mijn darmen, opdat ze enigszins soepeltjes hun weg naar de pot vinden. Ik drink zo'n drie tot vier glazen van deze wonderdrank per dag, meestal in de avond. Heel vreugdevol allemaal.

Omdat ik na ik-weet-niet-hoeveel liter Movicolon nogal zat was van de weeïge smaak van macrogolen, besloot ik mijn drinkroutine om te gooien. De avonden moesten afwisselender. Maar hoe dan? Na de avondcappu verdraag ik weinig geks. Alles met koolzuur gaat fout, plat water ook. Wijn en andere alcoholische versnaperingen zijn evenmin een optie. Thee dan maar. Daar vind ik bijna net zo weinig aan als aan kakzakjes. Bovendien krijg ik er altijd zo'n droge theemuil van, met een tong als een leren lap. Behalve zoethout. Die smaak vind ik wel te pruimen.

Zodoende zit ik sinds een aantal weken 's avonds ook braaf aan de thee. Met als curieus bijgevolg een spervuur aan vragen van Pickwick. Welke onnozelaar leek het een goed idee om ieder individueel zakje te voorzien van een diepzinnige doordenker? 'Waar ben je het meest trots op?' 'Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?' 'Welke acteur moet jou vertolken in de speelfilm van je leven?' 'Welke dag uit je leven zou je over willen doen?' Christus te paard man. Ik probeer zo veel mogelijk vocht achterover te kappen in de hoop bij een darmverstopping weg te blijven. Maar van dit gezever krijg je vanzelf de schijt.

Persoonlijk zou ik graag willen weten wat eerder tot ons aller beschikking komt: een veilig en werkend vaccin tegen Covid19 óf de toelating van Kaftrio als opvolger van Orkambi en Symkevi tot de Nederlandse markt én de vergoeding ervan door de zorgverzekeraar. Ik snap dat deze vraag voor Pickwick iets te specifiek op een kleine doelgroep theeleuten is gericht. Misschien kan de fabrikant van Movicolon dit oppakken? Kakzakjes, poepthee. 't Is één pot nat.

Geen opmerkingen: