dinsdag 10 november 2020

Seriejunk

Er is weinig zo ontspannend als je verliezen in een goede serie. Spannend, grappig, gruwelijk, vertederend, raadselachtig, romantisch. Het voldoet zolang het boeit. Hier in huis wordt heel wat afgekeken. We volgen samen series maar ook apart tikken we hier en daar wat seizoenen van het een of het ander af. Het klassieke bingewatchen krijgen we allebei maar niet onder de knie. Na anderhalf uur scherm staren krijgt een van ons tweeën onherroepelijk te maken met het lange knippersyndroom.

Persoonlijk sta ik meestal nogal ambivalent tegenover goedbedoelde kijktips. Wat de één een toffe serie vindt, kan de ander amper bekoren. Ik noem een Game of Thrones. Volgens mij ben ik een der laatste Mohikanen die nog geen seconde van het mythisch epos zag. En ik doe er alles aan om die status quo te behouden. In datzelfde rijtje mag ook Soldaat van Oranje - de musical niet ongenoemd blijven. Corona doet hard zijn best om die oorwurm eindelijk voor eens en voor altijd de nek om te draaien.

Netflix uitspelen is nog nooit iemand gelukt; het aanbod is zo overweldigend groot dat je gerust avonden kunt vullen met alleen maar trailers kijken. Al ga je dan wel steevast met een ontevreden gevoel naar bed. Daarom wil ik je graag toch wat suggesties aan de hand doen. De donkere dagen voor kerst komen eraan. Vertier moet thuis gezocht en beleefd worden. Zie het als een stuk voorwerk dat ik je ontneem. Wie weet zit er zowaar iets bij waar je me later nog eens voor bedankt? Omdat ik ook een broertje dood heb aan oneindig veel korte beschrijvingen waar je nog niks uit op kunt maken, laat ik die ook achterwege. Zoek gewoon de trailer op, kijk, en beslis dan of het je iets lijkt.

Engels gesproken series waar mijn hartje sneller van gaat kloppen zijn onder andere bekende titels als Sex Education, Broadchurch, The Crown. Onbekender maar zeker niet onbeminder waren Black Mirror, Body Guard, Manhunt, The Queen's Gambit.

Daarnaast is er een hoop Scandinavisch het kijken waard. Natuurlijk Borgen, The Killing, The Bridge, Rita. Maar waar ik ook erg van genoot waren Dicte, Midnight Sun, Beck, Springtide, Deadwind, The Valhalla Murders, Quicksand.

En vergeet onze oosterburen niet. Het Duits is een mooie taal en hun series zijn 'unbedingt' een aanrader. Wat te denken van Weissensee, Charité, Charité at War, Unorthodox.

Om ons Frans op te poetsen zetten we tegenwoordig ook graag Franstalige series op. Zo zagen we al La Forêt, La Mante, Dérapages, Le Chalet.

Qua Nederlandse series komt de seriejunk de laatste jaren gelukkig steeds meer aan zijn trekken. Natuurlijk met Undercover, Klem, Hollands Hoop, Penoza, Overspel, Oogappels. Maar ook het Vlaamse De Twaalf was een pareltje.

De aller vetste serie ooit gemaakt is wat mij betreft The Handmaid's Tale. Vorig jaar zag ik alle drie seizoen in mijn eentje. Sjrd dacht dat het niks voor hem was. Als bij een wonder kreeg ik hem dit jaar zover om het toch een kans te geven. En al na de eerste aflevering was hij om. Ik vond het bepaald geen straf om de serie voor de tweede keer te bekijken. We zien nu samen reikhalzend uit naar het veelbelovende vierde seizoen. The Handmaid's Tale is te zien op Videoland; ik zou daar zelfs speciaal een abonnement voor afsluiten.

Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. Op het gevaar af spijt te krijgen van mijn vraag stel ik hem toch. En wat vind jij? Welke serie is volgens jou echt het kijken waard?

9 opmerkingen:

Geert zei

Laat ik er dan maar twee zeer aan te raden (i.m.h.o.) series aan toevoegen.
1. Dix pour cent: drie seizoenen over een kantoor waar de belangen van acteurs (M/V) worden behartigd, in ruil voor een percentage van de gages. Twee mannen, twee vrouwen als "agents", en een aantal komische bijrollen en af en toe medewerking van beroemde acteurs (M/V) zoals bijvoorbeeld de isabellen Huppert en Adjani. Ik had nooit iets met Frans, maar deze is echt geweldig (opnieuw uiteraard i.m.h.o.)

2. Gisteravond aan begonnen en gelijk drie afleveringen gezien: Kärlek & Anarki. Serie die speelt in het kantoor van een uitgeverij, waar een ingehuurde dame een gevaarlijk, edoch hilarisch spel van uitdagingen begint met de jongere ICT-medewerker.

Thea Mols zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Thea Mols zei

...ik vind de Vlaamse dramaserie "Over water" een aanrader...

Gonda zei

Ik hou erg van Scandinavische series. Of het nu Deens, Zweeds, Noors, Fins of IJslands is maakt me niet veel uit. Een top 10 (of top 3) zou ik niet kunnen maken. Het begon allemaal bij de Brug (Bron). Dus die misschien op één.
Gisteravond zagen we de laatste aflevering van Deliver us, (Deens) met een einde geschikt voor een tweede seizoen 🙌 Ik heb genoten én gehuiverd van die serie. Niet omdat het zo gruwelijk was, maar omdat het zo invoelbaar is.
Als laatste wil ik nog een serie noemen: Luther. Stiekem ben ik wat verliefd op Idris Elba 😌

schrijfselsvanmij zei

The Crown, heerlijk. En bijna begint het volgende seizoen!

Irène zei

1. Lijkt me wel leuk.
2. Ook!
Merci.

Irène zei

Even opgezocht. Goeie! Dankje.

Irène zei

Ook fijn! Ik moet iets Scandinavisch altijd afwisselen met een andere taal. Anders raak ik de draad kwijt. 😆

Irène zei

Zin in ja!!!