vrijdag 6 november 2020

Zuurstof

Ik kreeg een sms'je van de zuurstofboer. Het was weer tijd voor de jaarlijkse controle van mijn zuurstofcilinders. Oh ja. Die dingen, weggemoffeld in de uiterste hoek van de garage. Elke november krijgen ze een nieuw label van de onderhoudsmonteur en kunnen ze er weer een jaar onaangeroerd tegenaan. Relikwieën uit een vorig leven. Het is de sticker naast de deurbel die bij collectanten nog wel eens vragen oproept. Daar komt meestal een blik van medelijden bij kijken. Zonder die sticker zou ik zelf haast vergeten dat voldoende zuurstof ooit geen vanzelfsprekenheid was.

Het is alweer bijna acht jaar geleden dat er een groot vat met vloeibare zuurstof onze garage in werd gereden. Uit dit moedervat kon ik mobiele tankjes vullen. Door deze noodgreep lukte het me een tijdje om iets te doen wat in de verte leek op hardlopen. Met het zuurstofbrilletje onder mijn neus en het tankje op mijn rug voltooide ik zelfs een heuse prestatieloop van vijf kilometer. Het voelde alsof ik de marathon had volbracht. Niet lang daarna ging het bergafwaarts met mijn longen en hing ik de hardloopschoenen in de wilgen. De zuurstof moest helaas blijven.

Tot Orkambi. De mirakelse roze wondersnoepjes die mijn gezondheid nogal een oppepper gaven. De sondevoedingspomp kon terug naar de leverancier. De insulinepomp belandde in de kast. En ook de levensgrote zuurstoftank werd vrolijk uitgezwaaid. Voor de zekerheid liet de zuurstofboer twee kleine cilinders achter. Je weet immers maar nooit. Ondanks enkele kuilen in de weg heb ik ze tot op de dag van vandaag nooit erbij hoeven pakken.

Vanmorgen was ik er ineens klaar mee. In plaats van nieuwe labels plakken mocht hij de zwik in zijn bus laden. Weg met die handel. Als het ooit weer nodig mocht zijn, wordt het vast opnieuw geregeld. Tot die tijd wil ik er niks meer mee van doen hebben. Deze akelige fase van CF is afgesloten. Tegen alle verwachtingen in.

Met genoegen peuterde ik de sticker naast de deurbel van de ruit. In dit huis barsten we van de natuurlijke zuurstof. Misschien niet genoeg voor een nieuwe hardloopcarrière. Maar daalt maalt niemand om.

2 opmerkingen:

Roelien zei

Wat fijn, weg met die dingen!

Irène zei

Zo is het! 💪🏻