zondag 22 januari 2012

Risotto met bleekselderij en garnalen

Geheel tegen mijn principes in deed ik laatst mee aan een een soort kettingbrief. Maar dan per mail. Het doel heiligde in dit geval echter volkomen de doorgaans twijfelachtige middelen want het betrof een receptenruil. Naa! Voor een fornuisfoob als ik een welkome bron van inspiratie.

De beloofde ontploffing van mijn inbox blijft vooralsnog een beetje uit (waarschijnlijk ook doordat ik zelf bij lange na geen 20 vriendinnen kon verzinnen die ik zonder schaamte zo'n kettingbrief kon opdringen), maar de teller staat inmiddels toch op negen ontvangen recepten. En er zitten zeker kanshebbers bij die ik ervan verdenk klaar te kunnen maken.
Mijn aandeel in het culinaire geheel was - natuurlijk - Het Gerecht.
Maar toevallig stuitte ik laatst via tinternet op een ander tongstrelend recept, dat ik inmiddels heb toegelaten tot mijn persoonlijke top drie. Want naast goddelijk lekker is het ook nog eens doodeenvoudig te bereiden. Nou, wat wil een mens nog meer?! En omdat ik niet de beroerdste ben wil ik het graag via mijn blog verspreiden.

Komt 'ie!
Risotto met bleekselderij en garnalen

Ingrediënten voor 2 personen (met de toevoeging dat wij grote eters zijn):
- 200 gram (droge) risotto
- 150 ml droge witte wijn
- 1 liter visbouillon (gemaakt van 2 blokjes)
- scheutje boter of olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 pak bleekselderij (komt neer op ±600 gram)
- 200 gram garnalen
- 100 ml slagroom of kookroom

Bereiding:
Kook 1 liter water met 2 visbouillonblokken.
Fruit de kleingesneden knoflook in boter of olie in 2 minuten goudbruin. Voeg vervolgens de droge risotto toe en bak 2 minuten mee. Voeg daarna de witte wijn toe en laat deze al roerend door de risotto opnemen. Voeg tot slot de visbouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat daarna de risotto op een lag vuur onder af en toe roeren in ±15 minuten gaarkoken.
Was intussen de bleekselderij en snijd de stelen in partjes. Na een kwartier, als de meeste bouillon in de risotto is getrokken, kunnen de partjes bleekselderij worden toegevoegd om mee te garen. Na nog eens 10 minuten kunnen de garnalen erbij om mee te garen. Giet tot slot de slagroom of kookroom erbij en schep alles nog even luchtig door. Maak het geheel af met vers gemalen peper.

3 opmerkingen:

Veronica zei

Mmmm dat klinkt goed. Zeker na een aantal dagen in het Rijnland Ziekenhuis te Leiderdorp waar het eten werkelijk smerig is.
Gisteren hebben lieve vrienden voor mij verse groenten, stukje zalm en aardappel rostie mee genomen zodat ik weer iets gezonds kon eten.

Yvonne zei

Ik ben een van die mensen die niet heeft meegedaan aan de kettingbrief. Heb hem al vaker gehad, maar ik verwijder dat soort mails altijd meteen ivm virustechnische redenen. Heb horrorverhalen gehoord over kettingmails...
Desalniettemin ben ik blij met dit recept want ik ben gek op bleekselderij en op garnalen. Ga het binnenkort maken!
En wij gaan binnenkort ook weer eens afspreken :-)

Yvonne zei

Ik heb dit recept vandaag gemaakt met enkele kleine aanpassingen: 4 tenen knoflook ipv 2, een gele paprika, 1 eetlepel rode peper uit een tube en reuzengamba's gemarineerd in knoflook (kant en klaar van Jumbo). En het was heerlijk! Absolute topper!