maandag 28 mei 2012

Puik Pinksteren

Och mensen toch. Wat was het fijn hè? Het Pinksterweekend. Zonovergoten.
Ik denk dat ik niemand ken die geen fijn weekend heeft gehad.
Een boude stelling, klopt. Maar ik gooi hem er toch in.

Wat wij zoal deden? Nou, van alles. En nog wat.
Vrijdagavond vond de aftrap van ons persoonlijke barbecueseizoen plaats. Op een heuse wegwerpbarbecue. Wij zijn niet van die enorme braders die kilo's vlees achter de huig wegduwen. Bovendien geeft het vooral gedoe, zo'n barbeknoei. Eerst sta je in de keuken van alles voor te bereiden, vervolgens ben je buiten aan het klooien met de elementen en ten slotte staat moeder-de-vrouw de zooi af te soppen omdat vader-de-man op het kleinste kamertje in gevecht is met weer andere elementen.
Maar soms moet het gewoon. Barbecueën. Als je ruikt dat de hele buurt in de weer is met houtskool en en briketten wil je zelf ook. Ik wel althans.
De wegwerpbarbecue was daarom voor lange tijd een acceptabel alternatief. Wel de lusten, zo weinig mogelijk lasten. En dat er nu een gat zit in het huishoudtrapje en een brandplek in de tafel nemen we voor lief. Want waar laat je die krengen hè?
Toch zagen we vrijdagavond het licht. Vrij letterlijk. Doordat het nogal waaide laaiden de vlammen in onze tuin hoog op. Een inferno was er niks bij. Wegwerpbarbecue werd wegwaaibarbecue. De visjes kenden een verkoold vel. "Ik ben om!" sprak Sjoerd legendarische woorden. "Morgen gaan we een fatsoenlijke barbecue halen. Dit kan zo niet langer."
Halleluja. En de Weber geschiedde.

Dan vierden we nog de 59-jarige verjaardag van mijn moeder. Op een Ransdaalse camping, met kersenvlaai onder de luifel van de camper. En met uitzicht op een heuvel waar zich voor onze ogen de film Watership Down voltrok. Prachtig. Even later waren we ook nog getuigen van Missing in Action, want Memorial Day en Margraten just around the corner. Maak mee, maak mee.
Alhoewel het hoogtepunt toen nog moest komen. Daarvoor moesten we naar Vijlen. Naar boscafé 't Hijgend Hert om precies te zijn. Godallemachtig. Dat wat een beproeving. Zeker als je lontje toch net wat korter is dan het anders ook al is. Er waren véél woudlopers daar. Jonge woudlopers, oude woudlopers. Op bergschoenen. In korte broeken. Met singletjes aan. En anderszins te veel zichtbaar lillend vlees. En dat wilde allemaal iets gebruiken. Waardoor je noodgedwongen bij elkaar aan tafel moest kruipen. Heel gezellig. Als je ervan houdt. In een goedbedoelde poging de beste plek van het terras te bemachtigen besloot mijn moeder er een soort stoelendanswedstrijd van te maken en van het ene zitje naar het andere te trekken. Het was haar verjaardag. Het stoom kwam uit mijn oren. De klassieker "Ik doe dit voor jou hoor!" werd uit de hoge hoed getrokken en daarmee was alles weer goed. Wij teren op familietradities. En kibbelen om het kibbelen.
Uit het Boer Zoekt Vrouw-gezin waar we uiteindelijk bij aan tafel belandden was alle levenslust namelijk compleet weggevloeid. Pa en moe van in de zeventig en hun sullige zoon van in de dertig? veertig? zaten stilzwijgend naast elkaar in het gelid. Te wachten op de serveerster. Die ze maar niet opmerkte. Terwijl wij allang en breed de fles rosé onthoofd hadden. Toen pa dan toch eindelijk de bestelling doorgaf volgde de genadeklap. "Twee Westmalle en hij unne limonade", wijzend op zijn zoon. Het zonder blikken of blozen "Bedoelt u ranja of Fanta?" van de Limburgse serveerdeerne dat daarop volgde was pijnlijk komisch.

Nou, en om het af te toppen was er vandaag de juiste mix van goed gezelschap, flessenvoetbal in de tuin, funritjes naar de baronesse, aardbeienvlaai, poffertjes, chips en chocola. En zelfgemaakte pastasalades. Let wel, nadat ik de kortste nacht in de geschiedenis maakte en in de ochtend evengoed alweer mijn 14 rondje met Evy liep.

4 opmerkingen:

Mars zei

Even hoor... jij houdt niet van frieten?! Je zal vast 1 van de weinige mensen zijn inderdaad :)

Wat heerlijk he, zo'n weekend met van alles en nog wat. Ik heb ook mijn barbecue gehad, zaligheid! Nog gefeliciteerd met je moeder!

Sylvia zei

Kijk,dat zijn de betere weekenden (als je even de inferno en het hijgende hert wegdenkt. En het lellende vlees... Kortom: een heleboel ;))

Alie zei

Leuk, leuk, leuk!!
Alleen al om de belevenissen van jouw pinksterweekend te lezen.

NOVY zei

Wat ons betreft klopt het: wij hadden ook een ultiem Pinksterweekend. (Overigens is het een boude stelling. Maar kniesoor.)