vrijdag 27 november 2020

Luchtbrug

Zo'n beetje alles lag stil tijdens de eerste golf. Zolang het niet van vitale orde was moest het wachten. Vanaf de intelligente lockdown werd je alleen in het ziekenhuis gezien als daar acute aanleiding toe was. In principe gebeurde alles bij voorkeur telefonisch. Ik kon me daar prima in vinden. En dat ik geen longfunctie kon blazen vond ik persoonlijk eigenlijk niet zo'n ramp. Het paste prima in mijn regime van rust, reinheid, regelmaat.

Half april kwam het goede nieuws naar buiten dat mensen met CF voor het blazen van een longfunctie niet langer per se naar het ziekenhuis hoefden te komen. Onze patiëntenvereniging had de handen ineen geslagen met het Radboudumc. Dankzij een speciale subsidie van de overheid en een bijdrage van Skate4AIR kwam er voor alle patiënten op korte termijn een longfunctiemeter voor thuis beschikbaar. Deze Luchtbrug zou ons maar mooi de toekomst inblazen.

Toevalligerwijs was het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben al een poosje langer bezig met een vergelijkbaar project. Om die reden nam mijn UMC geen deel aan deze collectieve Luchtbrug. Niettemin zouden ook de Utrechtse hoesters over niet al te lange tijd met een mobiel metertje aan de slag kunnen.

Inmiddels schrijven we eind november. Mijn laatste longfunctie blies ik in februari. De uitgifte van de longfunctiemeters voor thuis duurt maar voort. Ironisch genoeg ligt door corona de levering op zijn gat. Wanneer de zwaarbevochten apparaatjes weer op voorraad zijn is het best bewaarde geheim van 2020.

Na de meest recente telefonische controle was ik er klaar mee. En ik meende te proeven dat mijn arts me hierin begreep. Het was de tijd om het heft in eigen handen te nemen. Als de Brug niet tot Irène komt, zal Irène tot de Brug gaan. De longfunctiemeters uit de collectieve Luchtbrug zijn gewoon online te koop. De kosten vallen naar verhouding wel mee en het bonnetje kan keurig in de klapper van de belastingaangifte over dit hilarische jaar. Het leek me wel een gepast kerstcadeau.

Vandaag werd mijn bestelde oranje blazert bezorgd. Van het uitpakken alleen kreeg ik al de zenuwen. Ik moest er acuut van poepen. Pas met kerst trek ik hem onder de boom vandaan. Denk ik. Voorpret is de helft van het plezier. Bovendien doet het merkwaardige presentje prima dienst als laxeermiddel. Ik hoef er maar naar te kijken of mijn darmen springen aan. Het speleding is met recht een Luchtbrug.

Geen opmerkingen: