dinsdag 1 december 2020

Laatste rit

Het was druk op de A2. Te bepalen aan het aantal auto's op de weg zou je niet zeggen dat we nog steeds pal in een pandemie zitten. De dringende oproep om zoveel mogelijk vanuit huis te werken lijkt weinig effect te sorteren. Ik kan me althans niet voorstellen dat het louter vitaal wegverkeer betrof waar ik me tussen bevond.

Waarom ik zelf dan achter het stuur van mijn eigen auto zat te mopperen over de drukte op de weg? Om hem weg te brengen. Na 44.000 kilometer in bijna vier jaar tijd was het einde van het leasecontract van de Mini in zicht. De weinige ritten die het blauwe beestje dit jaar maakte waren de tochten naar en door Frankrijk. De rest van de maanden stond hij knap te zijn op de oprit. Tamelijk zinloos allemaal, met twee kluizenaars in huis en een veranderde wereld om ons heen.

De eer van de laatste rit was aan mij. Zoevend over de snelweg overdacht ik nog eens waar deze heerlijke automobiel me overal moeiteloos had gebracht. De herinneringen aan het Franse landschap zijn talloos. Met het dak geopend door de zwoele nacht, de donkere hemel boven ons bezaaid met sterren. Alle zwijnen en vosjes die oplichtten in de koplampen en zich gehaast uit de voeten maakten. En die keer na de fysio, toen ik nietsvermoedend het open gedraaide flesje eiwitdrank royaal door het smetteloze interieur schudde. De hardnekkige vlekken zijn weliswaar vervaagd maar nooit meer volledig uit de bekleding gegaan. De helse oversteek van de Eindhovense ijsbaan naar het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven zal ik ook niet licht vergeten. Hoe ik met mijn  - naar later zou blijken - gebroken heupkom in en uit de auto klauterde. En de ongelooflijke hoeveel spullen die ondanks zijn naam in zo'n auto passen.

Voor me uit reed Sjrd, in de witte Mégane die ons de komende jaren van gemak gaat dienen. Hij is uitermate geschikt voor veel verplaatsingen naar Frankrijk. En dat is precies wat we willen. In die wetenschap parkeerde ik de Mini tevreden voor de deur van de dealer in Maastricht. Deze reis zit erop. Tijd voor nieuwe avonturen!

Geen opmerkingen: